Propolis

Propolis , arıların kozalaklı ağaçlardan, tomurcuklardan, yapraklardan, gövdelerden ve bitki salgılarından topladıkları maddeleri, başlarındaki bezlerden salgıladıkları enzimlerle işleyerek elde ettikleri reçine benzeri bir üründür. Arılar, kovanlarını basil larvaları gibi bakteri ve mantar enfeksiyonlarından korumak, petek hijyenini sağlamak ve diğer böcek ve hayvanların kovana girmesini önlemek için antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip propolis kullanırlar. Kovan içindeki petekleri güçlendirmek ve çatlakları onarmak için de kullanılan bu ürün sayesinde arılar koruyucu bir kanaldan kovana girip çıkarlar. Böylece hem kovanın hem de arıların hijyeni garanti altına alınmış olur. Yunanca giriş ve savunma anlamına gelen “pro” ile şehir anlamına gelen “polis” kelimelerinin birleşiminden oluşan , arıların kovanlarının güvenliğini ve hijyenini sağlamak için ürettikleri bir reçine türüdür. Rengi çoğunlukla koyu kahverengi olan ve kendine has bir kokuya sahip olan , arı poleninden farklı ve çok daha zengin bir içeriğe sahiptir. Tarih boyunca insanlar tarafından çeşitli enfeksiyonların tedavisinde ilaç olarak tüketilen bu ürün üzerinde birçok çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar, insan sağlığına faydalarının yanı sıra, farklı bölgelerdeki bitkilerden arılar tarafından üretilen bu ürün düzeylerinin temel bileşenler açısından değerlendirildiğinde benzer olduğunu ve üretilen bu ürünün içeriğinde mevsimler arasında önemli bir farklılık olmadığını göstermiştir. .
Propolis Nedir ?
Arıcılar arasında preboli veya arı sakızı olarak da bilinen propolis, arıların kovandaki petekleri sterilize etmek, kovanı dışarıdan gelen böcek, mantar ve bakterilerden korumak, peteği onarmak ve güçlendirmek için kullandıkları bir üründür. Arılar, başta kozalaklı ağaçlar olmak üzere birçok bitkinin gövdelerinden, yapraklarından, tomurcuklarından ve nektarlarından elde ettikleri maddeleri biyokimyasal olarak modifiye etmek için kendi salgılarını kullanırlar. Antibakteriyel özelliği sayesinde kovan hijyenini sağlamak ve reçineli özelliği ile kovan savunmasını güçlendirmek için de kullanılır. Çoğunlukla koyu kahverengi olan , koleksiyon alanına bağlı olarak şeffaf, kırmızı, sarı ve yeşil olabilir. Zengin bir içeriğe sahiptir ve tarih boyunca insanlar tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Günümüzde kullanımının sağlığa yararlı etkileri olduğunu kanıtlayan bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Yaygın olarak kullanılan kavak propolis türünün içeriğinde 150’ye yakın biyoaktif bileşen olmak üzere yaklaşık 300 farklı bileşik bulundu. B1, B2, C ve E vitaminlerini içeren, arı poleninden farklı olarak çinko, bakır, demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengindir. Yetişkinler ve çocuklar tarafından bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilen ve insanlar tarafından kullanıldığında zararlı virüs ve bakterileri yok ettiği bilinen doğal bir üründür.. Doğal olarak oluşan propolisin yaklaşık yarısını oluşturan mumsu maddenin reçineli besin bileşeninden ayrılması önemlidir. Propolis ve mumun doğru şekilde ayrılması ürünün sindirilebilirliği için son derece önemlidir. Bu süreç sayesinde , bitki ve larva kalıntılarından da ayrışabilir. Bu nedenle hamamböceği tarafından doğadan toplanan işlenmemiş ürünlerin tüketilmesi önerilmez.
Propolis Faydaları Nelerdir ?
%50 reçine, %30 balmumu, %10 esansiyel ve aromatik yağlar, %5 polen ve %5 mineral ve organik kalıntılardan oluşan propolisin insan vücudu üzerinde insan sağlığına birçok faydalı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Propolis faydalar açısından oldukça zengin bir üründür. Antibakteriyel, antiviral, antifungal ve antiinflamatuar içeriğinin yanı sıra birçok farklı rahatsızlık için koruyucu ve tedavi edici özelliği olduğu bilinmektedir. Propolisin içindeki etanol özütü (faydalı bileşenlerin ayrıştırılarak tüketime sunulması süreci) bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Etanol özü ayrıca anti-inflamatuar, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan ve lokal anestezik özellikler gibi özelliklere sahiptir. Propoliste bulunan kafeik asit fenil ester ve klerodan diterpenoidin kanser hücrelerinin gelişimini engellediğine ve sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşme şansını azalttığına inanılmaktadır. Meme, deri, gırtlak, karaciğer, kolon, mesane ve yumurtalık kanserlerinin tedavisinde rol oynadığı ileri sürülmektedir. Sınırlı çalışmalarda, bu bileşenin karaciğeri zararlı maddelerden koruduğu da bulunmuştur. Aynı sınırlı çalışmalarda propolisin içindeki diğer aktif bileşiklerin adenovirüs ve influenza gibi virüslere karşı etkili olduğu ve yara iyileşmesinde rol oynadığı bulunmuştur. Propolisin içerdiği bioflavonoidler virüslere karşı etkin koruma sağlar. Bazı araştırmalar propolisin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olduğunu gösteriyor. Diş macununa katkı maddesi olarak kullanılan propolisin ağızda bakteri oluşumunu azalttığına ve bazı diş eti problemlerini iyileştirmeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Propolisin cilt için faydaları esas olarak yara ve yanıkların iyileşmesi ile sınırlıdır. Cildi iyileştirmede etkili olan propolisin hücre büyümesini hızlandırdığı için daha hızlı yandığını, ülseratif kolit, ülser, mide ve kolon kanseri ve gastrointestinal sistemin diğer hastalıklarına karşı koruduğunu ve bu hastalıkların tedavisinde yardımcı olduğunu gösteren sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Aynı çalışmada propolisin, Helicobacter pylori gibi sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olan patojenleri etkin bir şekilde yok ettiği de gösterilmiştir.
Propolis Nasıl Kullanılır ?
Arıların ağaç ve bitkilerden topladıkları maddelerin kendi salgıları ile biyokimyasal etkileşimi sonucu ürettikleri propolisin insan sağlığına faydalı etkileri olduğu bilinmektedir. Öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ağız ve boğaz problemlerini ortadan kaldırdığı söylenen propolis, suda eriyen damla, tablet, kapsül, krem, sprey, şurup ve toz formlarında bulunuyor. Formlarının çeşitliliği nedeniyle propolis kullanımının genel olarak ağızdan veya cilde sürülerek kullanıldığı söylenebilir. Propolis damlaları ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonları için sıvı ve katı yiyeceklere damlatılarak veya gargara yapılarak kullanılabilir. Propolis tabletleri ve kapsülleri, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve uyku bozukluklarını gidermek için su ile yutulabilir; Krem propolis, küçük yanık ve yaraların tedavisinde cilde sürülerek kullanılır. Boğaz enfeksiyonlarını tedavi etmek için boğaza sprey şeklinde propolis, öksürük ve ağız yaraları için şurup uygulanır. Toz propolisin balla tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinmektedir. İçeceklere ve yoğurda katılarak tüketilebilir. Propolisi hastalıkları tedavi etmek için kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak ve doktorun belirlediği doz ve sürede kullanmak gerekir.
Propolis kullanmadan önce ürünün kullanım talimatları dikkatlice okunmalı ve kişiyi şüphelendiren bir durum varsa doktora başvurulmalıdır. Ayrıca kronik hastalığı olan kişiler propolis kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır. Propolis kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şunlardır:
- Propolisin içeriğindeki bazı doğal bileşenler kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle planlı bir operasyon öncesi propolis ve diğer doğal, bitkisel ürün veya ilaçların tüketimi durdurulmalıdır.
- Bal alerjisi olan kişilerin propolis tüketmemeleri önerilir.
- Hamile ve emziren annelerin propolis kullanmadan önce doktorlarına danışmaları son derece önemlidir.
- Propolis alkolle birlikte kullanılmamalıdır.
- Astım gibi solunum rahatsızlığı olan kişiler propolis kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır.
- Propolis dahil hiçbir doğal veya bitkisel ürün çok miktarda tüketilmemelidir.
- Propolisin uzun süreli kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
10 Comments