Polen

Polen, arıların gelişmesi ve işlerini yapmaları için hayati bir maddedir. Kolonide polen olmayınca yavruların gelişimi durur ve kolonide büyük bir panik başlar. Arıların enerji ihtiyaçlarını baldan karşıladıkları bilinirken, gerekli diğer tüm maddeleri (amino asitler, vitaminler, mineraller gibi) polenden karşılarlar. Kısacası polen, arıların ihtiyaç duyduğu her şeyi içerir ama aynı zamanda insanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Bazı profesyonel arıcılar, balın yanı sıra polen veya ağırlıklı olarak polen üreterek arıcılığı daha karlı hale getirir. Araştırmalar bal üretimine ek olarak polen üretiminin arıcının gelirini %30 oranında artırdığını göstermiştir. Bu nedenle arıcılarımızın daha karlı arıcılık için polen üretimine geçmeleri teşvik edilmeli ve önerilmelidir.
Kovan giriş deliğinin önüne veya altına monte edilebilen polen kapanları kullanılarak üretilir. Polen tuzak çekmecelerinde toplanan polenler her gün veya gün aşırı alınır; Teknik olarak, 40 °C’yi geçmeyen bir sıcaklıkta havalandırmalı kurutma dolaplarında veya doğrudan güneş ışığı almayan, kalınlığı 1 cm’yi geçmeyen, havalandırmalı, sıcak bir yere sererek, ara sıra karıştırarak kurutulabilir. Kurutma, polendeki yüksek nemi %7’ye düşürür ve güvenle saklar. Kurutulan polen, ince elekler ve basit bir üfleme sistemi ile temizlenir. Kurutulmuş ve temizlenmiş polen hava geçirmez kavanozlarda veya polietilen torbalarda saklanır. 1-4 hafta gibi kısa süreli depolama için normal oda sıcaklığı yeterli olsa da uzun süreli depolama için ideal ortam 4-5 C’dir. Günlük kullanılan bir buzdolabı bu ortamı sağlayacaktır. Polenin kurutulup temizlenmesi, ardından karbondioksit (CO2) uygulanması, polenin daha güvenli bir şekilde depolanmasına yardımcı olur.
Çoğu arıcı, polen toplamanın koloni gelişimini ve nihayetinde bal üretimini olumsuz etkilediğini düşünür. Ancak yapılan araştırmalar, polenlerin toplandığı kolonilerdeki arıların bu boşluğu doldurmak için daha çok çalıştığını ve bunun sonucunda polen toplanmasına rağmen koloni gelişimi ve bal üretimi üzerinde ciddi bir olumsuz etkinin olmadığını göstermiştir. Ancak ekonomik polen üretimi için polen üreten bitkilerin bulunduğu yerlerde koloniler kurulmalı, koloniler güçlü olmalı, döl içermeli ve gerektiğinde şeker şurubu ile beslenmelidir. Zayıf ve çıplak koloniler uygun bir yerde olsalar bile yeterince polen toplayamazlar.
İnsan sağlığı ve beslenmesi için gerekli tüm amino asitleri, vitaminleri, mineralleri ve diğer maddeleri dengeli bir oranda içeren doğanın tek ve en zengin besinidir. Bu bakımdan hem dünyada hem de ülkemizde polen; Sporcular, yetişkinler ve çocuklar tarafından vücut direncini artırmak ve korumak, gelişim bozukluklarını düzenlemek, özellikle prostat ve karaciğer problemlerini gidermek için kullanılır. Polenin sabahları kahvaltıdan önce aç karnına alınması tavsiye edilir. Günlük doz genellikle kişiye ve duruma göre değişmekle birlikte; Yetişkinler için 15-20 gr, 3-5 yaş arası çocuklar için 5-10 gr ve 6-12 yaş arası çocuklar için 10-15 gr. Nadir de olsa polenlerin bazı kişilerde alerjiye neden olabileceği akılda tutulmalı ve bu durumda polen alımından kaçınılmalıdır.
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
7 Comments