ARI KOVANI ÇEŞİTLERİ

Arı kovanı , bal arısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı için kullanılan yuvalardır. Kolonilerinin tüm ömrünü geçirdiği arı kovanlarının özellikleri, arıcılığın verimliliğiyle doğrudan bağlantılıdır. Geçmiş yıllarda örme sepet ya da oyma kütük tarzı malzemelerden yapılmış kara kovan denilen kovanlar tercih edilmekteydi.
Kara kovanlar , kestane veya ıhlamur ağacı kullanılarak yapılmaktadır. Günümüzde kara kovan kullanımı oldukça azalmıştır. Dünya üzerinde kovan çeşitliliği oldukça fazladır. Çeşitlilik her ne kadar fazla olsa da , en yaygın olan kovan türleri Langstroth ve dadant tipi kovanlardır.
Ülkemizde çoğu arıcı Langstroth tipi kovanları tercih etmektedir fakat bu kovanlar değişik ölçülerde yapıldığı için dadanttipine yakın modeller çoğunluktadır.

kurdeşen genel olarak 5 parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar şu şekildedir ;
- Dip tahtası
- Gövde (Kuluçkalık)
- Ballık
- Örtü Tahtası
- Kapak
Parçalar Hakkında ;
Dip tahtası bölümü genel olarak tek parçadan oluşmaktadır. Eğer tek parçadan yapılamıyor ise, parçaların birleşme noktalarında kesinlikle boşluk bırakılmamalıdır. Söz konusu olabilecek her türlü boşluk veya çatlak , kovan içerisinde bakteriler ve böcekler için yaşam alanı oluşturacaktır.
Güve Kelebeği de yumurtalarını bu boşluk/çatlaklara bırakmaktadır. Özet geçmek gerekirse bu etkenler kovanınıza olumsuz etkiler yaratabilir..
Gövde (Kuluçkalık) arıların temel yaşam noktasıdır. Kovana giriş kapısı (deliği) bu bölümde bulunmaktadır. Ana Arı da bu bölümde konumlanmaktadır. Yumurtlama işlemi de bu bölümde gerçekleşir. Kovan gövdesine sığamayan arılar, mevsim koşullarına göre üst katlara çıkmaya başlar.
Koloniler özellikle Kış mevsimini bu bölümde geçirdiğinden, Kovan gövdesinin hava şartlarına dayanacak şekilde hazırlanması gerekmektedir.
Örtü tahtası bölümünde sağlam bir bez veya parçalar haline bölünmüş çuval kullanabilirsiniz. Ülkemizdeki çoğu arıcı bu şekilde kullanım sağlamaktadır. Eğer seçiminizi bez parçasından yana yaparsanız avantajınıza olacaktır. Neden? Nasıl? Dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 Bez parçaları hafif ve yumuşak dokulu olduğu için, kovan üzerindeki örtü açılırken herhangi bir ses/gürültü oluşmaz. Bu sebeple arıların kızmasına imkan vermemiş olursunuz..
Ayrıca yaz aylarında Kovan içi havalandırma konusunda da avantajı bulunmaktadır..
Yaz aylarında kovanı havalandırmanız için , kapak kısmında havalandırma delikleri olması gerekmektedir. Bu kapağın ve deliklerin, kovanı olumsuz hava şartlarından koruyacak şekilde yapılması da önemli bir husustur.
Eğer Kovan’ı hazır olarak satın almayı düşünüyorsanız ; mutlaka arıcılıkta tecrübe edinmiş firmalardan alışveriş yapmanızı öneriyoruz.
Arıcılık ile alakası olmayan, marangozlar tarafından yapılan kovanlarda birden çok teknik hata bulunmaktadır. Bu kovanları tercih etmemeniz yararınıza olacaktır.
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
6 Comments