GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR ?
🐝 Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ? – Sahte bal nasıl anlaşılır ? Bilindiği gibi bal, arıların çiçeklerden aldıkları içerikleri vücutlarında bulunan bazı enzimlerle eşleştirmesi sonucunda oluşmaktadır. Tamamen doğal olarak elde edilen bu yüksek besin değerlerine sahip gıda, arı ve çiçeklerin yapmış olduğu ekip çalışması ile ortaya çıkıyor. Yani fabrikasyondan uzak bir ürün olması ile beraber, doğanın insanlara sunduğu en değerli armağanların başında geliyor.
1. HAKİKİ BAL TÜKETTİĞİNİZDEN EMİN MİSİNİZ ?
🐝 Son zamanlarda oldukça büyük bir artış gösteren sahte bal olayları, tüketicilerin bal kavanozlarına şüpheci yaklaşmasına neden olmaktadır. Bu da doğal olarak “ Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ? ” sorusunu gündeme getiriyor. Ve bilinenin aksine, sahte ya da doğal balı tek bakışta anlamanın hiçbir kolay yolu bulunmuyor. Hatta ikisini birbirinden ayırt etmek, tadım veya gözlem yapıldığında da pek mümkün olmuyor. Fakat tüm bunlara rağmen bazı yöntemler bulunmakta..
2. GERÇEK BAL İLE SAHTE BAL NASIL AYIRT EDİLİR ?
🐝 Bilim ve Teknoloji geliştikçe, insanların doğaya dair bilgi birikimleri de oldukça gelişti. Fakat bununla birlikte besinlerin üretiminde de bazı hileler ortaya çıktı. Bal ise bu tarz kötü niyetli müdahalelerin başlıca oyun sahalarından biri haline geldi. Aşağıdaki gibi bazı yöntemlerle günümüzde pek çok sahte bal çeşidi üretilebiliyor:
Şeker şerbetine doğrudan renklendirici ve yapay bal aroması eklenmesi,
Arıların çiçeklerden nektar almasına izin vermek yerine şeker şurubu ile beslenmesi,
Doğal tadın yakalanması için şeker şuruplarına bal enzimi katılması,
Gerçek bala sahte bal karıştırılarak miktarların çoğaltılması vb.
Maalesef ki balın gerçekliği tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlaşılamıyor. Bahsi geçen kriterler büyük oranda belirleyici olabilmekle birlikte, bu şekilde kesin sonuçlara varmak mümkün olmuyor. Tüm bunlara karşılık, “ Gerçek bal nasıl anlaşılabilir ? ” ve “ Sahte bal nasıl anlaşılır ? ” sorularını yanıtlamanın en kesin yolu, yalnızca laboratuvar analizinden geçiyor.
3. BAL NEDEN ŞEKERLENİR ? GERÇEK BAL KRİSTALLEŞİR Mİ ?
🐝 Doğal balın içeriğinde, fruktoz ve 20’ye yakın doğal şeker bileşeni ile birlikte yüksek miktarda glikoz bulunuyor. Glikozun belirli ısı değerlerinde kristalleşebilen doğal yapısından dolayı, bilinenin tersine hakiki balda da şekerlenme söz konusu olabiliyor. 16° C ve altı düşük sıcaklığın yanı sıra; balın içeriğindeki çiçek özleri, hava kabarcıkları, polen vb. doğal maddelerin miktarı da balın şekerlenmesinin diğer nedenleri arasında yer alıyor. Gerçek balın şekerlenmesine karşılık, doğal özler içermeyen sahte bal çeşitlerinde çoğunlukla kristalleşme meydana gelmiyor.
3.1. KRİSTALLEŞMİŞ BAL NASIL ÇÖZÜLÜR?
🐝 Balın kristalleşmesi doğal bir fiziksel değişim olmakla birlikte, bu durum balın bozulduğunu veya besin değerini kaybettiğini göstermiyor. Buna ilaveten, kristalleşmiş bal tüketiminin herhangi bir sakıncası da bulunmuyor. Kristalleşen doğal bal, belirli sıcaklığa ulaştığında önceki kıvamına yeniden kavuşabiliyor. Bu noktada ise benmari usulü, “Bal şekerlenmesi nasıl çözülür?” sorusuna en ideal yanıtı veriyor. Bunun için bal kavanozunu tamamen kapalı bir şekilde, maksimum 45° derece sıcaklıktaki suyun içinde bekletebilirsiniz.
4. ORJİNAL BALDA ZARARLI MADDE OLUR MU?
🐝 Doğal bir besin maddesi olan bal, arılar tarafından çiçeklerin en değerli özlerinin toplanması ile elde ediliyor. Bu nedenle gerçek ballar, arıların seçici ve özenli çalışmaları sayesinde tamamen faydalı içeriklerden oluşuyor. Dolayısıyla orijinal bal ın doğasında herhangi bir zararlı madde bulunmuyor. Ancak tüm doğal ürünlerde olduğu gibi, bazı zararlı canlılarla ve hastalıklarla mücadele için balın üretiminde de ilaçlara başvurulabiliyor. Yanlış ilaç kullanımı, antibiyotik gibi bazı kalıntıların bala geçmesine yol açabiliyor. Bu nedenle bal tüketiminde, içeriği uzmanlar tarafından detaylı analizlerle tespit edilmiş markalı ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.
5. HAKİKİ BAL EKŞİR Mİ? BAL NEDEN EKŞİR? EKŞİ BAL YENİR Mİ?
🐝 Hakiki balın ekşimesi, baldaki doğal içeriklerin fermente olması sonucu gerçekleşebiliyor. Balda bulunan mayalar, balın içeriğindeki şeker bileşenlerini kullanarak çoğalıyor ve bu da balda ekşimeye yol açıyor. Fermantasyon halinde ise balın aroması ve lezzetinde bozulmalar meydana geliyor. Balın erken hasat edilmiş olması, içerisine su karışması, uygun koşullarda saklanmaması gibi nedenler balın ekşimesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Nem değeri yüzde 20’nin altında olan ballar uygun koşullarda saklanması halinde fermantasyona uğramazken; nem değeri yüzde 20’den fazla olan ballarda ekşime riski yüksek oluyor. Bunun için nem değerleri ve diğer pek çok unsuru analiz edilerek uygun koşullarda saklanmış balları tercih edebilirsiniz.
6. BAL SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
🐝Bal satın almadan kendinize şu üç temel soruyu sormalısınız:
6.1) PETEK Mİ? SÜZME Mİ?
🐝 Pek çok tüketici, petek halinde satılan balların doğası gereği hakiki ve katkısız olduğunu düşünür. Oysa sahte bal üretimi, henüz kovan aşamasındayken, arılara şeker şurubu verilmesiyle başlayabiliyor. Ayrıca arıcılıkta kullanılan birçok ilaç da doğrudan petekler üzerine uygulanıyor. Bununla birlikte, esas yapısı balmumu olan peteklerde çeşitli hilelere başvurulmuş olması da mümkün. Arıların ürettiği doğal petek yerine, kovanlara parafin içeren sahte petekler yerleştirilebiliyor. Güvenilir markaların satışa sunduğu analiz edilmiş süzme balları tercih ederek bu gibi belirsizliklerin önüne geçebilirsiniz.
6.2) AÇIK MI? AMBALAJLI MI?
🐝 Organik adı altında satılan ambalajsız ballar tüketicide her ne kadar doğallık izlenimi uyandırsa da, bu gibi pek çok bal çeşidinde de zirai ilaçlar veya sahtecilik yöntemleri uygulanmış olabilir. Bu nedenle detaylı testlerden geçirilmiş ve uzun süre saklamaya uygun şekilde depolanmış doğal ve iyi bal markalarını güvenle tercih edebilirsiniz.
6.3) MARKAYI TANIYOR MUYUM? PEKİ, GÜVENİLİR Mİ?
🐝 Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların, üretimlerine devam edebilmek adına belirli şartları sağlaması gerekir. Üretim tesisleri ise buna yönelik düzenli teftişlerden geçirilir. Ancak bu, her markanın ürünlerine hassasiyetle yaklaştığı ve tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmeyebilir. Dolayısıyla alanında kendini kanıtlamış, hijyenik şartlarda üretim yapan, titiz bir kalite kontrol sistemine ve uzman kadroya sahip markaları tercih etmeniz bu konuda önem arz ediyor. Sahte bal nasıl anlaşılır ?
Kaynak : Balparmak
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Karakovan Balı Nedir ? Oğul Arı Nedir ? -35 Dereceye Dayanıklı Kafkas Arısı Arılar Neden Kanat Çırpar ?
Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1 Kamp
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
33 Comments