Çiçek Balı
🐝 Bal denilince akla doğal olarak çiçek balı gelir. Çiçek balı mı, çam balı mı diye pek düşünülmez. Ama aslında bal öyle bir gıdadır ki; her çeşit diğerinden farklıdır. Eşsiz renk, görünüm, koku ve tada sahip ballar incelendiğinde derin bir ayrım ortaya çıkar. Özellikle Anadolu’da yüzlerce endemik bitki çeşidinin bulunması ülkemizdeki balın çiçek zenginliğinin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Endemik çiçeklerden monoflora ballar elde edilebileceği gibi. Arıların yüzlerce çiçeğin nektarından, farklı coğrafyalardan topladıkları balların karışımıyla çiçek balı da elde edilebilir.
Arıların bal üretimi için gerekli nektarı toplayabilecekleri bitkilerin bolluğu bal çeşitliliği için çok önemlidir. Dolayısıyla ülkemizin farklı bölgelerinden elde edilen ballar; temelde bu coğrafyanın bitki örtüsü nedeniyle bazı farklılıklar içermektedir. Kestane balı kestane çiçeklerinden elde edilmektedir. Çam balı, çam ağaçlarının salgılarının arılar tarafından işlenmesiyle elde edilir. Her iki bal da çiçek balından daha koyu renklidir. Çiçek balı daha açık renklidir.
Çiçek Balı ‘nın Tadı/Lezzeti
Balı lezzetli yapan şey zenginliğidir. Bu zenginlik, arının ziyaret ettiği çiçeklerin türü ve çeşitliliğine göre şekillenir. Bazı çiçekler çok güzel kokar, baldaki lezzetleri de bir o kadar fazladır. Çiçeklerin türleri ve çeşitleri bölgeden bölgeye değişir. Bu nedenle Türkiye’de hasat zamanlarında kovanların nektar ve polen bakımından zengin bölgelere taşınmasıyla gezici arıcılık yapılmaktadır. Hasat süreleri arıcılık alanının konumuna ve balın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Bal hasadı yaklaşık 6 aylık bir süreçtir. Nisan ayında havaların ısınmasıyla başlar ve Eylül ayının sonuna kadar sürmektedir.
Arıların cinsi, çiçek balı ‘nın kalitesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bazı arı türleri diğer arıların bal alamadıkları çiçeklerden dahi bal alabilmektedir. Ülkemizde bulunan en iyi türlerden birisi, Kafkas cinsi arılardır. Arıların sağlıklı ve güçlü olmaları da, son derece önemlidir. Kış aylarında, arıya yiyeceği kadar bal bırakmak ve ilkbahar ile yaza güçlü çıkmasını sağlamak önemlidir.
9 Comments