Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bal

BAL

Keçiboynuzu balı.
Keçiboynuzu balı.

Bal , insan sağlığı ve beslenmesi ile ilgili önemli bir gıda ve arı ürünü olan bal, bal arıları (Apis mellifera) tarafından bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektar kullanılarak simetrik bazı böceklerin salgıladığı ikincil maddeden veya bitkilerin canlı kısımlarında toplanır, Türk Standartlar Enstitüsü’nün Ballar standardında bulunan ve vücutlarında bileşimi değiştirilerek petek hücrelerinde depolanan, burada olgunlaşması sonucu elde edilen tatlı bir üründür. Başta glikoz ve fruktoz olmak üzere çeşitli şekerler içerir. Rengi su beyazından koyu kahverengiye kadar değişebilir. Sıvı, viskoz, kısmen veya tamamen kristalize olabilir. Balın tadı ve aroması, balın kökenine ve bitkinin türüne göre değişir.
Genel olarak ; %80 şeker ve %17 su içerir. Kalan %3 ise mineraller, amino asitler, boyalar, vitaminler ve enzimlerden oluşur. Balı diğer şekerli maddelerden daha değerli yapan şey içerdiği enzimlerdir. Yüksek sıcaklıklarda enzimler yok edildiğinden, yüksek sıcaklıklara ısıtılmamalıdır. Yanlış zamanda Varroa kontrolünden kaynaklanan hiçbir “ilaç kalıntısı” içermemelidir. Bu nedenle tarım ilaçları kolonilere ancak son bal hasadından sonra ilkbahar ve sonbahar sonlarında uygulanmalıdır. Aksi takdirde çok değerli bir gıda olmaktan çıkar ve insan sağlığını tehdit eder. Türü ne olursa olsun, süzülmüş veya taranmış, ilaç kalıntısı içermeyen ve belirli oranlarda enzimler içeren her bal kaliteli ve değerlidir. Tanımında da belirtildiği gibi, elde edildiği bitkiye (menşe) bağlı olarak zamanla kristalleşebilir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır.

Yüksek su içeriğinden dolayı asidik hale gelmediği sürece yıllarca bozulmadan kalabilir. Ürünün bozulmaması (ekşi) olmaması için su içeriğinin %20’den fazla olmaması ve bunun için olgunlaşma peteklerinin yani petek hücrelerinin tamamının veya en az 2/3’ünün bir çerçeve içinde sırlanması gerekir. Toplanan ve süzülmüş , dinlendirildikten sonra kavanozlara veya cilalı teneke kutulara dökülmelidir. Özellikle %17’den fazla su içeren bal, paketlenmeden önce, acılaşmayı önlemek için yarım saat 60°C’de ısıtılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bal uygun şekilde ısıtılmazsa enzim değeri düşer ve kalite kriteri olan HMF (hidroksimetilfurfurol) değeri yükselir.

🐝  İlginizi çekebilecek konularımız 🐝

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ?

Bal Sağımı Nasıl Yapılır

Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir

Kovan Kontrolü  Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor

Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır  Arıcılık ve Ruh Sağlığı

Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi  Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları

Yaz Aylarında Koloni Bakımı  Arıcılık Temel Bilgiler 1

Salgı Balı Arı Sütü  Apilarnil   Arı Zehiri  Polen  Bal Mumu  Bal

Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı  Çiçek Balı Arı Alerjisi  ARICILIK MALZEMELERİ

Propolis  Arı Sokması  Kovan Çeşitleri  Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi  Arıcılığa yeni mi başladınız?

Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık 

 

Leave a Comment