ARI SÜTÜ

Arı sütü, 6-12 günlük genç işçi arıların baş bezlerinden salgılanan, besin değeri çok yüksek, beyaz, duygusal, hafif acı bir arı ürünüdür. Bugün hem dünyada hem de ülkemizde insan sağlığında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve korumak, ayrıca kolesterol ve tansiyonu düşürmek, cinsel fonksiyonları iyileştirmek, hücre yenilenmesi nedeniyle cilt ve saç problemlerinde kullanılmaktadır. ve onarıcı etkiler. Bu kapsamda başta Çin olmak üzere tüm dünyada tonlarca arı sütü üretilmekte ve ticareti yapılmaktadır. Polen üretimi gibi, arı sütü üretimi de arıcılıktan elde edilen geliri artırır.
Sütün teknik üretimi, ana arı üretimine benzer şekilde “Doolittle yöntemi” olarak adlandırılan “larva transfer yöntemi”ne dayanmaktadır. Bu yöntemle; Şanzıman çerçevesi, boş bir çerçeve üzerine kendi üzerinde dönebilen 2 veya 3 adet çıta monte edilerek hazırlanır. Bu işlemden önce veya sonra 8-9 mm uzunluğundaki ana arı yüksükleri eritilmiş mumdan 8-9 mm çapında ahşap kalıp kullanılarak yapılır veya plastik olanlar hazır olarak tedarik edilir. Bu basit balmumu veya plastik kraliçe hücreleri, erimiş balmumu kullanılarak çerçevenin çıtalarına yapıştırılır. Arılıktaki kolonilerden çok sayıda günlük larva (1 günlük larva) içeren açık kuluçka tarağı alınır ve gündüz larvaları bir transfer iğnesi ile ana kraliçe hücresine aktarılır. Ekim işleminden sonra aşı çerçevesi ekim işleminden 1-2 gün önce üretim kolonisine teslim edilir.
Transfer çerçevesinin üretim kolonisine teslim edilmesinden 2.5-3 gün sonra ana arının gözlerindeki larvalar dışarı atılır ve hücrelerdeki arı sütü bir tahta kaşık yardımıyla koyu renkli camlara doldurulur. Arı sütü üretimi, larvaların arı sütü çıkarıldığı ve üretim kolonisine verildiği yüksüklere geri aktarılmasıyla devam eder. Renkli kavanozlarda tüketilen arı sütü, hemen buzdolabı gibi soğuk bir ortama aktarılmalı ve saklanmalıdır. Yönetici koloniler olarak da adlandırılan arı sütü üretim kolonileri, ana arılı veya ana arısız ya da birçok genç işçi arının bulunduğu bir “sürü kutusu” olarak kurulabilir.
Ana arı bulunmayan kolonilerde üretim gerçekleştiğinde; Koloni ana arısı larva transferinden 1-2 gün önce alınmalı, kolonide çok sayıda genç işçi arı, polen, bal ve kapalı kuluçka bulunmalıdır. Koloni sezon boyunca şeker şurubu ile beslenmeli ve haftada bir kez bu koloniye genç işçi arılar veya kapalı kuluçka peteği besin takviyeleri verilmelidir. Üreme kolonisinin büyüklüğüne bağlı olarak, koloniye 1-3 veya daha fazla 100-300 hücreli transfer çerçevesi eklenebilir. Ortalama olarak 5 hücreden 1 gr arı sütü elde edilebilir.
Kesinlikle soğuk ortamlarda saklanması gereken tüketimi; Sabah kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına tahta kaşıkla dilaltı olarak alınması tavsiye edilir. Bir yetişkin için günlük doz 500 mg (yarım gram) olabilir veya vücut ağırlığının kg’ı başına 3 mg olarak hesaplanabilir.
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
9 Comments