Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arı Sokması

Arı Sokması Nedir?

Arı Sokması

Arılar genellikle saldırgan değildirler ancak bazı durumlarda bazı insan hareketlerini tehdit olarak algılarlar ve kendilerini savunmak için iğneyi vücutlarına sokarak arı sokması denen bir durum yaratırlar.

 Arı sokmaları, yaygın bir dış mekan sıkıntısıdır.  Tedavi yöntemi şiddetine göre değişir.  Çoğu insan için ağrıyı hafifletmek için evde tedavi mümkün olsa da, herhangi bir arı sokması alerjisi veya çoklu sokmalar, acil tedavi gerektiren ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bu nedenle arı sokması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurulması ve muayeneden geçirilmesi önerilir.

 

Arı sokması durumunda ne yapmalıyız?

 Arı sokması sonrası oluşan reaksiyonlar kişiden kişiye değişir.

 Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölürken, eşekarısı ve yaban arısı gibi türler birden fazla kez sokarak yaşamlarına devam edebilirler.

 Arıların zehir keseleri vardır ve bazı insanlar zehir adı verilen arı zehirine karşı alerji geliştirebilir.  Çoğu kişi alerjiyi bilirken, bazı kişilerde tekrarlayan arı sokmaları sonucunda alerji gelişebilir.

 Aynı anda birçok arı sokarsa toksik reaksiyon meydana gelebilir.  Bu durum alerji semptomlarına benzese de testlerde alerjik duyarlılık tespit edilememektedir.

 Arı sokmasına alerjiniz yoksa ve birden fazla sokmaya maruz kalmadıysanız, belirtiler şunlardır: Basit belirtiler arasında, sokma yerinde hafif ağrı, kaşıntı ve sıcaklık yer alır.

  Arı sokmasına alerjisi olan kişilerde belirtiler daha şiddetlidir.  Alerjilerle birlikte arı sokması sayısı yaşanan semptomların şiddetini etkileyen önemli bir faktördür.

 Yaşanan semptomların şiddetine bakarak;  Hafif, orta veya şiddetli reaksiyonlar olarak sınıflandırılabilirler.  Hafif reaksiyonlar için;  Ani yanma, ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler görülebilir.

 Orta dereceli reaksiyonlarla;  Aşırı kızarıklık ve giderek artan şişlik birkaç gün daha artabilir.

 Şiddetli alerjik reaksiyonlarla;  Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, soğuk cilt, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, kafa karışıklığı ve bilinç kaybına neden olabilir.

  Bu reaksiyonlara maruz kalan kişiler için acil tıbbi müdahale şarttır.  Aynı zamanda, arının tekrar sokması durumunda anafilaksi riski artabileceğinden alerji uzmanları ile önleyici planlar yapılması gerekebilir.

 

İlk Yardım Tedavisi

İlk olarak, arı sokması hızlı bir şekilde çıkarılmalıdır.  İğneyi dışarı itmek keseyi yırtabilir ve daha fazla zehirin vücutla temas etmesine neden olabilir, bu nedenle dikkatli ve hızlı hareket etmek önemlidir.

  •  Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır.  Soğuk su rahatlama sağlarken sabun bölgede kalan kir veya toksinleri temizlemeye yardımcı olur.
  •  Şişlik ve kaşıntı olan bölge çizilmemelidir.
  •  Şişliği azaltmak için buz kompresleri kullanılabilir.  Doğrudan cilde buz uygulamak yanıklara neden olabilir.  Bu nedenle bir havluya sarıp 20 dakika kadar yerinde bırakmak etkilidir.  Gerektiğinde tekrar tekrar uygulanabilir.  Yapıştırılan alan genişleme eğilimindedir.  Böylece etkilenen bölgeyi ölçmek için bir kalemle işaretleyebilirsiniz.  Kızarıklığın büyümesi çok fazla artarsa, tıbbi yardım alınması uygundur.
  •  Dikiş bölgesi kolunuz veya bacağınız ise, yüksek yerleştirme ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
  •  Alerji ilaçları veya kremleri de kullanılabilir.  

 

 Semptomlar devam ederse, bir alerji uzmanına danışılmalıdır.  Alerji uzmanı ayrıca ciddi reaksiyonların tekrarlanmasını önlemede size destek olacaktır.

 

🐝  İlginizi çekebilecek konularımız 🐝

Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır ?

Bal Sağımı Nasıl Yapılır

Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir

Kovan Kontrolü  Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor

Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır  Arıcılık ve Ruh Sağlığı

Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi  Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları

Yaz Aylarında Koloni Bakımı  Arıcılık Temel Bilgiler 1

Salgı Balı Arı Sütü  Apilarnil   Arı Zehiri  Polen  Bal Mumu  Bal

Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı  Çiçek Balı Arı Alerjisi  ARICILIK MALZEMELERİ

Propolis  Arı Sokması  Kovan Çeşitleri  Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi  Arıcılığa yeni mi başladınız?

Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık 

 

Leave a Comment