Kafkas Arısı
Kafkas arısı, dağ arısı veya Kafkas bal arısı (Apis mellifera caucasia, veya yaygın olarak yanlış yazılan şekliyle caucasica) bal arısının alt türüdür.
Kafkas arısı, Orta Kafkasya’nın yüksek vadilerinde ortaya çıkmıştır. Gürcistan alttürün ana vatanı olsa da, Kafkas arısı Türkiye‘nin doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan’da da görülmektedir.
Özellikleri
Tür, şekil ve boyut olarak A. m. carnica’ya benzemektedir. Kafkas arısının kitin rengi siyahtır ve bazen kahverengi lekeler de görülmektedir. Türün tüy rengi ise kurşun-grisidir. Dil uzunluğu 7.2 milimetre kadar uzun olabilir. Arıların ağırlığı 70 ile 80 miligram arasında değişmektedir. Kraliçe arı günlük 1100 ila 1500 arası yumurta yumurtlayabilir. Diğer arı türlerine kıyasla uysal ve daha az sokucudur. Yiyecek toplama konusunda başarılı olan Kafkas arıları, yeni yiyecek kaynağı bulma konusunda başarısızdır. Diğer arı türlerine kıyasla daha fazla bal yapan Kafkas arıları, yağmacılığa eğilimlidir. Ortalama bir Kafkas arısı kolonisi %13 oğul vermektedir.
Dünya üzerinde yayılımı
İlk kez 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilen Kafkas arısı, ABD’li arıcıların arıcılığa olan ilgisini arttırdı. Frank Benton, 1905’teki Gürcistan gezisinden sonra bal arılarının ABD’ye ithalatını destekledi.
1921’de Kızıl Ordu’nun Gürcistan’ı işgal etmesiyle Kafkas arılarının ihracatı durduruldu. Alt türler, Sovyet böcek bilimciler tarafından incelenip yetiştirildi. Kafkas arılarının saflığının bozulacağı konusunda endişeleri olan Sovyet yetkililer, özel izin olmaksızın arının her türlü ihracatını yasakladı.
Uluslararası ihracat 1969’da yeniden başladı. Türü “Altın Arı” olarak tanıtan bir İngiliz gazetesi, Sovyetler Birliği’nin gri dağ arısını dünyanın en iyi arısı olarak seçmiş ve altın madalya ile ödüllenmiştir. Endüstriye etkisi ile ayırt edilebilen Gri Kafkas arısı, yağmur yağarken bile bal toplayabilmesiyle bilinmekteydi. Sunday Mirror ‘un 1 Haziran 1969’daki haberine göre, Kafkas arısına olan yoğun taleple beraber 200.000 arı yurtdışına gönderildi.
Kaynakça :
The Hive and the Honeybee Chapter 11 “Arı ırkları” Prof. Friedrich Ruttner, Dadant, 1975
🐝 İlginizi çekebilecek konularımız 🐝
Arılar Neden Kanat Çırpar ? Arılar Neden Sakal Yapar
Bal Sağımı Nasıl Yapılır Nasonov Feromonu Arılar Nasıl Bal Yapar ? Arılar Ne Kadar Hızlı Uçabilir
Kovan Kontrolü Arıcılık Para Kazandırır Mı ? 2022 | Arı Antenleri | Arılar Mayın Arıyor
Arı Saldırısı – Arılar Neden Saldırır Arıcılık ve Ruh Sağlığı
Arı Dansı – Arıların Yön Tarifi Yer Çekimsiz Ortamda Bal Arıları
Yaz Aylarında Koloni Bakımı Arıcılık Temel Bilgiler 1
Salgı Balı Arı Sütü Apilarnil Arı Zehiri Polen Bal Mumu Bal
Arı Kuşları İle Mücadele Kraliçe Arı Çiçek Balı Arı Alerjisi ARICILIK MALZEMELERİ
Propolis Arı Sokması Kovan Çeşitleri Arıcılık ve Arıcılığın Tarihçesi Arıcılığa yeni mi başladınız?
Arıcılık Sözlüğü – Terimler ARI HASTALIKLARI Toros Arıcılık
3 Comments